Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
  Drukuj

Kwestia wiary
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 maja 2010, 21:16 

vanadain napisał(a):
Tu toczmy tą dyskusje dalej, bo cierpliwość modów też ma granice.

Naród to głównie wspólnota przeznaczenia...

Cytuj:
Mógł być jedynie innego zdania niż jakiś wcześniejszy papież który cos ogłosił

Problem w tym, że bywał także innego zdania niż nieomylne Magisterium .. przypomnijmy sobie te wszystkie dialogi, modlenie się z heretykami .. a czyż poza Kościołem nie ma zbawienia?

Re: Karol Wojtyła
PostNapisane: 12 maja 2010, 21:18 

Znaczy chodzi ci o wychodzenie z wyciągniętą ręką do innych religii?
Co rozumiesz poprzez "poza kościołem nie ma zbawienia"?

PostNapisane: 12 maja 2010, 21:39 

chyba oczywiste jest co to oznacza? posłuszeństwo biskupowi Rzymu jest koniecznie do osiągnięcia zbawienia.

PS. pisze się 'Kościół' nie 'kościół'

PostNapisane: 12 maja 2010, 21:49 

Niestety ale mylisz się :))))
Jeślim ktoś ociera się o herezje to ty.
Sobór watykański II w latach 1962 - 65 po przeanalizowaniu wielu fragmentów Biblii doszedł do wniosku iż człowiek każdego wyznania, a także ateista może osiągnąć zbawienie

PostNapisane: 12 maja 2010, 21:52 

Czyli Sobor Watykanski II się mylił .. ale rzeczywiscie.. Kościół posoborowy od Kościoła katolickiego często drastycznie się różni.

PostNapisane: 12 maja 2010, 21:54 

Jeśli jesteś Katolikiem to nie możesz mówić że sobór i papież się mylili gdyż są nieomylni w kwestiach wiary :)
W takim razie bardziej z ciebie jakiś protestant

PostNapisane: 12 maja 2010, 21:57 

No właśnie na to wychodzi, że z ciebie <:) przykro mi .. ale jeśliś katolik to musisz uznać, że poza Kościołem zbawienia nie ma. Z tym się nie dyskutuje. Inaczej anathema sit.

PostNapisane: 12 maja 2010, 22:02 

Chyba nie mam tutaj nic do dodania bo dyskusja "sam jesteś" chyba nie jest na poziomie.
Powiedziałem ci co miałem powiedzieć ale cóż :) Widać zatwardziały z ciebie protestant taki co w swój protestantyzm nie wierzy :) Ale niestety nie ma takiej opcji żeby być w 100% katolikiem nie zgadzając się z postanowieniami soborów i papieża :)

PostNapisane: 12 maja 2010, 22:07 

<załamuje ręcę> całe życie z idiotami, którzy wiedzą lepiej... :(((

No dobra.

Papież jest nieomylny kiedy wypowiada się ex cathedra lub kiedy potwierdza naukę Magisterium.
Sobór jest nieomylny kiedy jest doktrynalny. Vaticanum II taki nie był i nie miał asystencji Ducha Św. co zresztą widać..

no i teraz tak .. to co głosi Magisterium jest różne własnie od tego co głosił JPII czy Vaticanum II .. więc ktoś się musiał mylić, prawda? .. a może Syllabus przytoczyć?

PostNapisane: 12 maja 2010, 22:23 

Maximus napisał(a):
<załamuje ręcę> całe życie z idiotami, którzy wiedzą lepiej... :(((

Wybacz ale twoje traumy z dzieciństwa mnie nie obchodzą

"
(...) Za zgodą świetego Soboru nauczamy i definiujemy jako dogmat objawiony przez Boga, że Biskup Rzymski, gdy mówi ex cathedra - tzn. gdy sprawując urząd pasterza i nauczyciela wszystkich wiernych, swą najwyższą apostolską władzą określa zobowiązującą cały Kościół naukę w sprawach wiary i moralności - dzięki opiece Bożej przyrzeczonej mu w osobie św. Piotra Apostoła posiada tę nieomylność, jaką Boski Zbawiciel chciał wyposażyć swój Kościół w definiowaniu nauki wiary i moralności. Toteż takie definicje są niezmienne same z siebie, a nie na mocy zgody Kościoła.
Jeśli zaś ktoś, co nie daj Boże, odważy się tej naszej definicji przeciwstawić, niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych."
Nie pomyliła ci się definicja z czymś innym? Wedlóg ex cathedra papież jest nieomylny gdy określa naukę w sprawach wiary zobowiązującą cały kościół, a więc jeśli określił iż kościół katolicki jako instytucja w całości uznaje mozliwość dostania się do raju osoby nie wierzącej, to tak jest.
Czy Chrystus nie powiedział do św Piotra "Jak ty uczynisz na ziemi, tak ja uczynię w królestwie bożym"?

PostNapisane: 12 maja 2010, 22:31 

Hmm, chyba masz dysleksję .. no to ok .. ale problemy z czytaniem ze zrozumieniem też niestety posiadasz .. to co przytoczyłeś to ja cały czas o tym mówię .. ex cathedra .. i co to jest masz wytłumaczone .. problem w tym, że obecnie a przynajmniej ci ostatni nic nie ogłaszali ex cathedra, woleli dialogować .. gdyby jednak ogłosili np. ex cathedra że jednak poza Kościołem jest zbawienie to byłby problem .. automatycznie staliby się heretykami i antypapieżami (co notabene głoszą sedewakantyści) .. bo widzisz .. to byłoby niezgodne z NIEOMYLNYM MAGISTERIUM KOŚCIOŁA. Chociaż o ile sobie przypominam, czy Vaticanum II i Dominim Iesus nie potwierdziły przypadkiem tego że poza Kościołem nie ma zbawienia? Była chyba coś mowa o zbawieniu w Kościele pielgrzymującym ...

PostNapisane: 12 maja 2010, 22:40 

Problemy można mieć a nie posiadać. Ty masz chyba też masz problemy z Polskim :) Mam sie też zacząć czepiać nie ma problemu.
Skoro sobór to ogłosił to nie był to tylko dialog, ale postanowienie przez duże P.
A sobór z samego założenia nie może być omylny bo muszą się stawić wszyscy biskupi i papież. A więc już sam papież starczy do nieomylności
Magisterium kościoła tylko to potwierdza :) Bo z samego założenia magisterium kościoła także papiez nie może się mylić co do prawd wiary i moralności :)
Na soborze watykańskimII jak już powiedziałem okreslono iż osoba kazdego wyznania może dostać się do raju. Dokladnego fragmentu ci nie przytocze bo bym tydzień siedział szukając, ale postanowienia znam.
Ale jak już napisał moderator to temat o Janie Pawle II

PostNapisane: 12 maja 2010, 22:54 

Właśnie .. to nie wątek o tym więc zakończę dyskusję:

Cytuj:
A sobór z samego założenia nie może być omylny

Doktrynalny owszem. Vaticanum II był pastoralnym.

Cytuj:
Magisterium kościoła tylko to potwierdza Bo z samego założenia magisterium kościoła także papiez nie może się mylić co do prawd wiary i moralności

Chyba nie masz pojęcia co to Magisterium. Przypomnę, że Magisterium orzekło, że poza Kościołem nie ma zbawienia. Kto twierdzi inaczej jest wyklęty. Papież może potwierdzać jedynie naukę Magisterium a nie ją negować. Inaczej nie będzie papieżem. Proste.

Cytuj:
Na soborze watykańskimII jak już powiedziałem okreslono iż osoba kazdego wyznania może dostać się do raju. Dokladnego fragmentu ci nie przytocze bo bym tydzień siedział szukając, ale postanowienia znam.

Może jeśli nie poznała nauk Kościoła. ;) np. bedac jakims aborygenem kilkaset lat temu nie moglbys poznac nauk Jezusa wiec to nie twoja wina.. jesli jednak poznałeś i świadomie odrzucasz, albo jeśli byłeś katolikiem i porzuciłeś Kościół .. cóż.. droga jest tylko jedna ;) ..

PostNapisane: 12 maja 2010, 22:55 

I jeszcze Syllabus Errorum, może przemyślisz:

XVI. Ludzie, oddając cześć Bogu w jakiejkolwiek religii, mogą odnaleźć drogę wiecznego zbawienia i je osiągnąć.

Encyklika Qui pluribus z dnia 9 listopada 1846 roku.
Przemówienie Ubi primum z dnia 17 grudnia 1847 roku.
Encyklika Singulari quidem z dnia 17 marca 1856 roku.

XVII. Przynajmniej należy żywić nadzieję w wieczne zbawienie tych wszystkich, którzy w żaden sposób nie należą do prawdziwego Kościoła Chrystusowego.

Przemówienie Singulari quadam z dnia 9 grudnia 1854 roku.
Encyklika Quanto conficiamur z dnia 10 sierpnia 1863 roku.

XVIII. Protestantyzm nie jest niczym innym jak tylko odmienną formą tej samej religii chrześcijańskiej i, wyznając jego zasady, można tak samo podobać się Bogu jak należąc do Kościoła katolickiego.

Encyklika Noscitis et nobiscum z dnia 8 grudnia 1849 roku.

PostNapisane: 12 maja 2010, 23:05 

Tutaj nie jestem pewien więc spytam.
Czy Magisterium Kościoła nie zostało określone przez papieża :)?
Ale z tego co głosi Biblia wiara jest łaską i nie jest zależna od człowieka. Jak więc Bóg może karać za to że nie dał łaski?

PostNapisane: 13 maja 2010, 05:38 
Maximus napisał(a):
chyba oczywiste jest co to oznacza? posłuszeństwo biskupowi Rzymu jest koniecznie do osiągnięcia zbawienia.

PS. pisze się 'Kościół' nie 'kościół'

mnie ksiadz na religi uczyl inaczej, ze kazdy ma szanse na zbawienie, niewierzacy rowniez, wystarczy byc czlowiekiem dobrej woli

PostNapisane: 13 maja 2010, 08:01 

Bzdury. Ksiądz się mylił.

PostNapisane: 13 maja 2010, 12:59 
bardziej w kwestiach wiary ufam ksiedzu ktory skonczyl teologie niz tobie, bo po twoich postach odnosze wrazenie ze na niczym sie nie znasz ale wszedzie robisz z siebie eksperta i tylko innych krytykujesz lub obrazasz.

PostNapisane: 13 maja 2010, 14:12 

Ja bardziej ufam nauczaniu Kościoła.

PostNapisane: 13 maja 2010, 17:46 

Też się Maximus z Tobą nie zgodzę. I uważam, że na zbawienie zasłużył każdy człowiek DOBRY. Podobnie jak Hatamoto napisał wyżej.

I uważam, że najważniejsze jest to, co mam w sercu i sposób w jaki postępuje.

Wracając do dyskusji o Janie Pawle. Co myśliscie o filmach biograficznych o nim? Który uważacie za najlepszy?

A wracając do samej osoby Jana Pawła II, uważam, iż był to właściwy człowiek na właściwym miejscu. Charyzma, którą posiadał sprawiła, że potrafił zainteresować tłumy. Uważam, że papież, powinien właśnie być osobą bardzo charyzmatyczną.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1